
Feedback
In de verdediging gaan, boos worden, de schuld buiten henzelf leggen of gewoonweg geen verandering laten zien. In veel gevallen geeft het geven van feedback niet het juiste effect. Jongeren zijn nét wat gevoeliger voor kritiek dan de meeste volwassenen. Met name jongeren die al een gebrek hebben aan succeservaringen. Juist daarom is het van belang dat feedback op zo'n manier gegeven wordt dat jongeren de boodschap ontvangen en er iets mee kunnen.
Feedback geven is niet ieders favoriete bezigheid. Vaak wordt het uitgesteld of blijft het bij een "subtiele" hint. Toch is op tijd zaken bespreekbaar maken en duidelijk zijn in wat je verwacht zeer belangrijk. Ontwikkel je in dit onderdeel in het geven van feedback, zodat je je dit eigen maakt en het doelgericht in kunt zetten.
OMSCHRIJVING

NA DIT ONDERDEEL
​​​
-
Weet je meer over het effect van positieve en negatieve feedback geven aan jongeren
-
Kan je op een constructieve manier feedback geven aan jongeren
EEN TIPJE VAN DE SLUIER
In dit onderdeel ontvang je eerst meer achtergrondinformatie over feedback en worden er ervaringen uitgewisseld.
Daarna ga je, met de handvatten die je hebt ontvangen, oefenen met casussen en ga je elkaar observeren om het geven van feedback eigen te maken.

FUNFACT
Het effect van positieve feedback bij jongeren is vaak groter in de hersenen dan negatieve feedback vanwege de manier waarop het beloningssysteem werkt. Positieve feedback activeert de vrijlating van dopamine in de hersenen, wat gevoelens van plezier en beloning veroorzaakt. Dit versterkt het gedrag dat leidt tot de positieve feedback en moedigt jongeren aan om dat gedrag te herhalen.
Bij dit onderdeel kan het heel waardevol zijn om te oefenen met een trainingsacteur. Lees hier meer informatie over de mogelijkheden.
