
Gespreksvoering
Een onderdeel van een ondersteunende werkomgeving is het regelmatig in gesprek gaan met jongeren. Door met een open houding en op een gestructureerde manier het gesprek aan te gaan met jongeren zorg je ervoor dat ze zich gehoord voelen. Maar hoe voer je op een effectieve manier een gesprek? Hoe laat je merken dat je écht luistert? Hoe stel je goede vragen? Hoe ga je om met weerstand en hoe voer je een slecht nieuwsgesprek?
​
Door een goed gesprek kun je jongeren motiveren, ondersteunen en helpen om verder te komen.
In dit onderdeel leer je direct toepasbare vaardigheden die jou helpen om op een effectieve manier een gesprek te voeren.
OMSCHRIJVING

NA DIT ONDERDEEL
​​​
-
Kan je LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) op de juiste manier toepassen in een gesprek
-
Kan je met het stellen van de juiste vragen tot de kern komen in een gesprek
-
Kan je met weerstand omgaan tijdens een gesprek
EEN TIPJE VAN DE SLUIER
In dit onderdeel ga je vooral aan de slag met verschillende werkvormen om diverse gesprekstechnieken te oefenen en eigen te maken.
Het oefenen wordt afgewisseld met achtergrondinformatie, die op een interactieve manier gedeeld wordt.

FUNFACT
Wist je dat weerstand tijdens gesprekken met jongeren vaak een natuurlijke reactie is op verandering of ongemak? Wat vaak niet wordt erkend, is dat deze weerstand eigenlijk kan voortkomen uit een behoefte aan autonomie of een gebrek aan informatie. Effectieve communicatie kan deze weerstand verminderen.
Bij dit onderdeel kan het heel waardevol zijn om te oefenen met een trainingsacteur. Lees hier meer informatie over de mogelijkheden.
