
Werken met jongeren
met extra uitdagingen
zoals autisme, ADHD,
psychische problemen..
Werken met jongeren met extra uitdagingen, zoals autisme, ADHD en psychische problemen, vraagt om een op maat gemaakte benadering op de werkvloer. Deze jongeren brengen unieke talenten en perspectieven mee, maar kunnen ook tegen obstakels aanlopen in bijvoorbeeld communicatie, structuur en werkprocessen.
Voor jou als werkgever of leidinggevende is het nuttig om enige kennis te hebben over deze uitdagingen. Dit stelt je in staat om beter in te spelen op hun behoeften, zoals het bieden van duidelijke instructies, meer structuur of flexibiliteit. Met de juiste begeleiding en aanpassingen kunnen deze jongeren hun potentieel volledig benutten en waardevolle bijdragen leveren aan het team.
Door bewust om te gaan met hun sterke en zwakke punten, creëer je een omgeving waarin ze kunnen groeien en waarin ook jij als werkgever profiteert van hun unieke kwaliteiten. Zo bouw je aan een werkplek waar iedereen zich gewaardeerd en begrepen voelt.
OMSCHRIJVING

NA DIT ONDERDEEL
-
Ken je de basiskenmerken van autisme, ADHD en psychische problemen bij jongeren
-
Heb je inzicht in hoe deze uitdagingen zich kunnen uiten op de werkvloer en hoe je signalen kunt herkennen
-
Weet je welke begeleidingsbehoeften jongeren met extra uitdagingen kunnen hebben in de werkomgeving
-
Heb je concrete handvatten om jouw begeleiding en werkomgeving beter af te stemmen op de behoeften van deze jongeren
EEN TIPJE VAN DE SLUIER
In dit onderdeel krijg je eerst, op een interactieve manier, inzicht in de kenmerken van jongeren met extra uitdagingen. Je leert hoe deze uitdagingen zich kunnen uiten op de werkvloer en hoe je signalen kunt herkennen. Je onderzoekt welke aanpassingen en begeleidingsbehoeften er nodig zijn binnen jouw bedrijf/organisatie om deze jongeren optimaal te ondersteunen. Je krijgt praktische tools aangereikt om een werkplek te creëren waar deze jongeren hun sterke kanten kunnen benutten en zich gewaardeerd voelen.

FUNFACT
Wist je dat neurodiverse mensen, zoals jongeren met autisme of ADHD, vaak unieke denkpatronen hebben die leiden tot creatieve en vernieuwende oplossingen? Neurodiversiteit verwijst naar de natuurlijke verschillen in hoe onze hersenen werken. Juist deze variatie zorgt ervoor dat neurodiverse medewerkers vaak met onverwachte inzichten komen, wat teams kan helpen om effectiever te zijn bij het oplossen van complexe vraagstukken.
